Artikel: kies bij toepassing stedelijke Nature-based Solutions het juiste technologie niveau

Snep RPH, Voeten JGWF, Mol G and Van Hattum T (2020) Nature Based Solutions for Urban Resilience: A Distinction Between No-Tech, Low-Tech and High-Tech Solutions. Front. Environ. Sci. 8:599060.doi: 10.3389/fenvs.2020.599060

In december 2020 publiceerde WUR en partners een wetenschappelijk artikel over de noodzaak voor een duidelijk onderscheid tussen No-Tech, Low-Tech en High-Tech Nature Based Solutions (NBS)  in relatie tot het niveau van stedelijke dichtheid waar deze NBS worden ge├»mplementeerd.

Dit artikel is vrij toegankelijk: https://lnkd.in/ecw_qmA

Samenvatting

De kern van de paper is dat natuur in steden de leefbaarheid en stedelijke klimaatbestendigheid verbetert, maar dat als we maximale ecosysteemdiensten willen van onze groene infrastructuur, we deze technologie goed moeten ondersteunen, ruimte maximaliseren en water beheren.

Ten tweede leggen we uit dat de verschillende technologieniveaus niet uitwisselbaar zijn, wat we in werkelijkheid wel zien gebeuren: een high-performance systeem is ontworpen om het functioneren van stedelijke ecosystemen te ondersteunen, maar tijdens de bouw wordt het High-Tech-ondersteuningssysteem vervangen door een Low-Tech-systeem of een ouderwetse oplossing, om wat geld te besparen. Het effect is dat de goede werking van het ecosysteem van de GI voor de komende generaties niet wordt behaald.