Nieuws

ReShore ontwerpt oplossing op natuurlijke basis

Gepubliceerd op
2 mei 2022

ReShore is een jonge startup met winstoogmerk die golfbrekertechnologie en aquacultuur combineert tot een natuurinclusieve oplossing voor marine infrastructuur. Frej Gustafsson, hoofd technologie en marine ecoloog, gelooft in het concept van ReShore: "Als we deze technologie hier in Nederland kunnen bewijzen, kunnen we het over de hele wereld exporteren." Over golfbrekers waarop mosselen, oesters en zeewieren worden gekweekt.

Wat is de kernactiviteit van ReShore?

We ontwikkelen nieuwe technologie om golven te stoppen en ecosystemen weer op te bouwen. Waarom? Golven kunnen erosie en overstromingen veroorzaken in kustgebieden, en marine ecosystemen worden in een snel tempo vernietigd. Zo zijn we op het idee gekomen om golfbrekers te bouwen die we in de natuur kunnen integreren en die het beste van de techniek combineren met het beste van de natuur. We noemden ons product LIVING Breakwater (levende golfbreker).

Hoe ben je het bedrijf begonnen?

Ik heb gestudeerd met medeoprichter Mitchell Williams, met een achtergrond in milieueconomie en projectmanagement. Toen we in 2020 afstudeerden bij Wageningen University & Research (WUR) wilden we een bedrijf beginnen op het gebied van ecosysteem diensten. We begonnen met zeewier en ontdekten de waarde hiervan voor de natuur. Onze intentie was om een ‘for-profit-startup’ te starten. We waren op zoek naar een verkoopbaar idee waar mensen in wilden investeren en dat ook voordelen voor de natuur zou hebben. In ons ‘levende golfbrekersysteem’ kweken we mosselen, oesters en zeewier die als een soort filter het water reinigen van bijvoorbeeld zware metalen of overtollige voedingsstoffen. De aquacultuur kan ook worden geoogst en verkocht, maar dat is niet het hoofddoel van de golfbreker.’

Hulp van incubator StartHub

In de idee fase kregen we hulp van incubator StartHub hier op Wageningen Campus. Zij stelden vragen over je ideeen, je doelgroepen en je soort business. Dit was ontzettend behulpzaam bij het zetten van de eerste stappen. Eind 2021 sloten we ons aan bij het StartLife-programma en richtten we ons op het business model voor ons golfbrekersysteem. Daarnaast deden we marktonderzoek om onze klantsegmenten te valideren. We namen ook deel aan verschillende wedstrijden waar we ons businessplan presenteerden. Van het geld dat we daarmee wonnen, konden we ons systeem verder ontwikkelen en hebben we het concept onlangs getest bij MARIN in Wageningen.

Nu zijn we in gesprek met potentiële klanten zoals havens, de overheid en maritieme aannemers. Elk klantsegment heeft andere behoeften, maar tot nu toe ziet het er veelbelovend uit en kunnen we samen met hen werken aan het oplossen van hun problemen.

Hoeveel, en wat voor soort mensen werken er voor jullie?

Alleen Mitchell en ik werken fulltime bij ReShore. Het afgelopen jaar hebben we een aantal stagiaires gehad op het gebied van aquacultuur en economie en daarnaast hebben verschillende adviseurs ons geholpen. We willen het team verder uitbreiden met expertise op het gebied van techniek en verdere commercialisering.

We hebben contact met een paar onderzoekers die werken bij WUR. maar het belangrijkste is de steun die we krijgen van StartHub en StartLife. Omdat we beiden in Wageningen hebben gestudeerd, krijgen we de kans om hier te starten. Als startup huren we een kantoor in PlusUltra II hier op de campus. Ook maken we deel uit van het consortium Seaseeds.’

Wat zijn de voordelen van een vestiging op Wageningen Campus en wat mis je?

We hebben een groot en toegankelijk netwerk hier op de campus. Helaas is er hier in Wageningen geen directe link met het maritieme bedrijfsleven. We hebben contact met MARIN en met enkele onderzoekers van Wageningen Marine Research, maar je moet in Rotterdam of Den Haag zijn om deel uit te maken van de centra van de maritieme industrie. Het hangt af van de toekomst van onze startup of we verhuizen, daarvoor hebben we ook de juiste connecties nodig.

Maak je gebruik van de faciliteiten op de campus?

WUR heeft goede laboratoriumfaciliteiten op het gebied van visserij, maar de laboratoriumruimte is beperkt, en niet erg toegankelijk voor starters. We zouden wel een bescheiden ‘wetlab’ kunnen gebruiken om enkele experimenten uit te voeren. Al onze tests zijn tot nu toe bij MARIN uitgevoerd.

Hoe zie je de toekomst van jullie bedrijf?

Om te overleven moeten we heel snel de markt op of we moeten betaald onderzoek doen naar een specifiek probleem. We zijn nog een startup; dingen veranderen snel. Eén ding is zeker, we moeten het beter doen dan anderen, en eerder vroeger dan later.

Binnenkort doen we mee aan de AtlasInvest Entrepreneurship Grant-competitie (finale op 18 mei) en we hopen natuurlijk te winnen. Want dat soort financiering is hard nodig om als bedrijf in leven te blijven. Ondertussen zoeken we medewerkers op het gebied van engineering en zijn we op zoek naar fondsenwervers. We geloven in ons product. Als we deze technologie hier in Nederland kunnen bewijzen, kunnen we het over de hele wereld exporteren en ziet de verre toekomst van ReShore er rooskleurig uit.